Tour in het Delfts Brouwhuis

Posted By Irene Jacobs


In verband met de maatregelen om verspreiding van het corona-virus een halt toe te roepen, is deze ontvangst tot nader bericht uitgesteld.

Mieke bereid een ontvangst voor aan het Delfts Brouwhuis. Wie de site bekijkt kan het niet ontgaan: dit is dé plek voor speciale biersoorten, exotische smaken en een gastvrije ontvangst. Maar de plek is veel meer dan ‘weer-nieuw-horeca’. Op de plek waar eerst Grieks restaurant Olympia gevestigd was, werd het nieuwe restaurant gerealiseerd door “rasechte Delluvenaren Jon, Sander en Thijs”. Tijdens de verbouwing van het pand begin 2018 kwamen twee middeleeuwse kelders tevoorschijn. Archeologie Delft en Monumentenzorg Delft werden erbij betrokken en zij groeven de kelder zorgvuldig uit. Tijdens de werkzaamheden kwamen scherven van een middeleeuwse bierpul tevoorschijn en werd duidelijk dat hier in het verleden een brouwerij was gevestigd! Dat gaf de doorslag voor de drie Delluvenaren om op deze plek opnieuw een brouwerij te vestigen.

Een medewerker van Monumentenzorg tijdens de opgraving van de middeleeuwse kelders

De twee middeleeuwse kelders werden ontdekt door een gat in de vloer in het pand op het Heilige Geestkerkhof 17, tijdens de verbouwingswerkzaamheden. De ontdekte kelders blijken uit verschillende perioden te komen. De eerste uit de laat 15de eeuw. De kelder heeft een kruisgewelf waarvan de gewelfaanzetten bewaard zijn gebleven. Het gewelf zelf werd in de 19de eeuw afgebroken toen de kelder om onbekende reden was volgestort. Oorspronkelijk liep de kelder verder door richting de Hippolytusbuurt. Echter, dit deel is afgebroken bij het aanleggen van een winkelvloer aan het begin van de 20de eeuw. De tweede kelder bleek een stuk ouder te zijn en dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw. Het is de oudst-ontdekte kelder van Delft! De kelder is rond dezelfde tijd gebouwd als de toren van de Oude Kerk. Het had een tonvormig gewelf en aan beide korte zijden een ingang. De kelder zal met een trap van buiten toegankelijk zijn geweest. De kelders lagen in de Middeleeuwen niet helemaal ondergronds. Door het verschil in straatniveau tussen het Heilige Geestkerkhof en de Hippolytusbuurt – zo’n 1,3 meter – lagen de kelders aan de kant van het Heilige Geestkerkhof ondergronds en aan de Hippolytusbuurt maar half ondergronds. [met dank aan de site van Archeologie Delft]

Bookmark the permalink.