Voor alle recente info over het Rias-Fonds, zie https://riasfonds.nl/nl/rias-fonds/

For all information on the RIAS-Fund, including how to apply for a grant, go to https://riasfonds.nl/en/rias-fund/

 

UPDATE 16 JANUARI 2023

Op maandag 16 januari gaf de RIAS-commissie samen met de  drie alumni die de eerste grants hebben gekregen, een update. Zie de agenda-pagina.

 

RIAS-FONDS 2022 OPGERICHT

 

RC Delft Koningsveld heeft op 12 april 2022 het RIAS-Fonds (Rotary IHE Alumni Support Fonds) opgericht. De voorzitter van RCDK, Edith van den Berg, en de directeur van het IHE Institute of Water Education, Eddy Moors, tekenden de overeenkomst om daarmee de onderlinge samenwerking te bevestigen. Bij deze gelegenheid heeft RC Delft Koningsveld een eerste storting van € 5.000 in het RIAS-Fonds gedaan, in bijzijn van Rotary Gouverneur district 1600, Willie Palm.

 

Het RIAS-Fonds is opgericht om studenten van het IHE na hun studie in staat te stellen in eigen land kleine projecten te starten op het gebied van klimaat, water en milieu. De afgestudeerden – alumni – van het IHE zijn internationaal georiënteerd. Zij hebben een masterstudie afgerond of zijn hier gepromoveerd en zij hebben een gedegen werkervaring. Hun gedrevenheid in het vak en hun oog voor de eigen regio maakt dat zij de competentie hebben om concrete verbeteringen door te voeren. Wat hun ontbreekt zijn de financiële middelen om het werk met lokale partijen te starten, zoals een lokale Rotaryclub. RIAS steunt alumni met projectvoorstellen door een geldbedrag van max. € 2.500,- per project beschikbaar te stellen. Het gaat daarbij om kleine projecten, die bij voorkeur volgens het TRF Grant system opschaalbaar moeten zijn.

De selectie van de projecten wordt door een Rotary Advisory Board uitgevoerd, in samenwerking met een expertteam van het IHE.

RCDK zoekt contact met andere Rotaryclubs en daarbuiten, om het fonds verder gestalte te geven. Leden van RCDK stonden bijvoorbeeld op het Rotaryfestival van 15 mei 2022 om het fonds te presenteren.

 

EERSTE AANVRAGEN BINNEN

In de herfst van 2022 is een drietal projecten geselecteerd voor ondersteuning door Rotaryclub Delft-Koningsveld:

(1) create a film to amplify the voices of women fishers campaigning for wetland protection in Chennai (India) 

(2) test commercial feasibility of Lombrifiltro filter (WormPod model) as alternative to sewerage (Mexico)

(3) set-up proof of concept (PoC) for digital to capture outcomes of water, sanitation and hygiene (WASH) projects, and define lessons learned & best practices (Kenia)