Rotaryclub Delft Koningsveld steunt een groot aantal projecten en organisaties. Er wordt steeds een balans gezocht tussen lokale projecten, en projecten in landen waar hulp extra hard nodig is. Zelf op zoek naar financiering voor een project? Neem contact op, kom vertellen wat er nodig is, en we nemen het in overweging.

RIAS-FONDS

RC Delft Koningsveld heeft keihard gewerkt om een nieuw fonds op te richten: het RIAS-Fonds (Rotary IHE Alumni Support Fonds). Dat doen we samen met het IHE Institute of Water Education. Dit fonds is ingesteld opdat studenten van het IHE na hun studie in hun eigen land kleine vervolgprojecten kunnen financieren. Zie verder de aparte pagina.

Nationaal en LOKAAL

BIJDRAGEN VOOR DVA EN KINDERACADEMIE DOOR OPBRENGST SANTA RUN 2023

De Rotary Santa Run 2023 leverde een geweldig bedrag op van 10.800 euro! Zowel de DVA (Delftse Vakantie Activiteiten) als De Kinderacademie ontvingen elk 5.400 euro. Veel dank aan alle lopers en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt.

PRACHTIGE OPBRENGST WIJNACTIE 2023

De wijnactie van 2023 – naast wijnen ook heerlijke olijfolie – leverde ruim 2300 euro op, dankzij alle gulle kopers die nu mooie dozen onder verschillende kerstbomen kunnen zetten. Met veel dank aan Ruud voor het sponsoren van de dozen, en Dick, Rob, Marien en Corrie voor de vlekkeloze organisatie.

OPBRENGST SANTA RUN 2022

De vier Rotaryclubs in Delft organiseerden samen de vierde Santa Run in Delft. Met de inzet van tientallen vrijwilligers uit de clubs werd alles weer tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd, zodat honderden mensen de loop konden maken. De opbrengst was weer prachtig: bijna 9.500  euro! Dat gaat naar twee goede doelen: Speelgoedbank Delft en de Frame Runners AV40.

WIJN- EN KEUKENPAKKET 2022 LEVEREN MOOI BEDRAG OP

Ook in 2022 stelden Corrie en Marien weer een mooi ‘kerstpakket’ samen, waarbij deze keer naast een fraai wijnpakket ook gekozen kon worden voor een keukenpakket met fraaie olijfolie en een alcoholvrije wijn. Die laatste viel ook goed in de smaak! De opbrengst was met 111 verkochte dozen ruim 2200 euro, wat gaat naar de Speelgoedbank Delft. Het was de beste opbrengst van de wijnacties tot nu toe!

BIJDRAGE UNICEF FAIR

RCDK droeg bij aan de Unicef Fair die het Unicef Studententeam Delft op 13 mei 2022 organiseerde, met een bijdrage van 729 euro. De opbrengst gaat naar Uganda.

BIJDRAGE AAN FONDS KINDERHULP

Met de opbrengst van de actie Bevrijdingssoep in mei 2021 ondersteunden we het Fonds Kinderhulp. Kinderhulp helpt kinderen en jongeren in armoede van 0 tot 21 jaar die in ons land opgroeien in armoede.

Dit doet Fonds Kinderhulp door simpele dingen, waar andere instanties niet mee kunnen helpen, tóch mogelijk te maken. Dit doen ze altijd via maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlener. Zij weten welke kinderen echt onze hulp nodig hebben en kunnen bij Fonds Kinderhulp een aanvraag voor een kind indienen.

Dat er thuis weinig geld is, merken zij overal en altijd. Ook in de zomer. Kinderhulp helpt hen met een Zomerpretpakket: een rugzak boordevol leuke zomerse spullen. Inclusief een dagje pret in een pretpark, en naar de bios. Dingen die heel gewoon lijken, maar voor deze kinderen écht het verschil maken.

BIJDRAGEN NIKETAN, TALENTENHUIS DELFT EN AV’40 DOOR WIJNACTIES 2020 en 2021

Inmiddels organiseerde RCDK inmiddels vier keer met succes een wijnactie, die in 2022 ruim 2200 euro opbracht en in december 2021 een bedrag van 1600 euro opleverde. En dat in crisistijd! De opbrengst ging in 2021 naar Niketan, in het bijzonder een project dat moet voorkomen dat kwetsbare kinderen worden misbruikt. Niketan, met basis in Pijnacker, biedt hoogwaardige zorg en onderwijs aan kinderen met een complexe handicap in Bangladesh. Zij dromen van een wereld waarin kinderen en jongeren met een complexe handicap geaccepteerd worden en naar school kunnen. Een wereld waarin ze zelf kunnen beslissen over hun toekomst. Zie https://www.niketan.nl/

In april 2021 werd een pakket aangeboden van zes flessen wijn: een feestelijke spumante, twee flessen witte wijn, twee flessen rode wijn, en een speciale wijn, die diende als afsluiter van een mooie maaltijd. Ook een setje met aantrekkelijke recepten werd bijgevoegd. Al met al werd op deze manier geprobeerd om de vrije dagen extra feestelijk te maken – en tevens het goede doel te steunen.

Met aankoop van dit pakket leverden alle deelnemers een bijdrage aan AV’40. Al vele jaren bieden zij de gelegenheid aan kinderen met een beperking om ook te kunnen sporten. Zo kunnen trainingsmaterialen aangeschaft worden, die helpen om de doelgroep hun sport te laten beoefenen. Totaal werden er 48 dozen verkocht. Marien, Corrie, en voor een stukje logistiek geholpen door Lennert, zorgden op deze manier voor een bijdrage van € 815,-.

Met de opbrengst van de wijnactie van december 2020 steunden we het Talentenhuis Delft én educatieve evenementen van DOK in Delft.

BIJDRAGEN DVA EN KINDERTUINEN DELFT 2019

Met de opbrengst van de Rotary Santa Run Delft – georganiseerd door de vier Delftse Rotaryclubs – werden in 2019 twee goede doelen gesteund: de DVA (Delftse Vakantie Activiteiten) en de Stichting Kindertuinen. De organisaties ontvingen uit handen van burgemeester Marja Bijstervelt elk een cheque van 5.000 euro.

 

BIJDRAGE SINTERKLAASFEEST 2019 VOEDSELBANK DELFT

“Wauw, wat een koppies. Daar doen we het voor!” aldus onze voorzitter Rogier. En zo is het. Mede door de financiële bijdrage van onze Rotaryclub werden heel wat kinderen dit jaar blij gemaakt met een cadeau tijdens het sinterklaasfeest dat Voedselbank Delft voor hen organiseerde.

BIJDRAGE MAAKBARE WERELD IN KINDERAFDELING REINIER DE GRAAF GASTHUIS 2019

Op 2 september 2019 overhandigden we een cheque ter waarde van 4.000 euro aan de kinderafdeling van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Zij kunnen daarmee verder met de ‘Maakbare Wereld’, wat een omgeving is die zieke kinderen afleiding en ontspanning biedt. We hopen dat de behandelkamer, die nu nog kaal is, snel kan worden opgenomen in de Maakbare Wereld. Zie ook https://www.fabrique.nl/cases/service-design/reinier-de-graaf/.

RACE-RUNNERS VOOR AV’40 DELFT 2019

Overhandiging van de vier race-runners aan AV’40. Foto Koos Bommelé

Op zaterdag 23 februari 2019 overhandigde onze club een racerunner aan atletiekvereniging AV ’40. Datzelfde deed RC Delft. Dankzij onze donaties en de hulp van NSGK kon het aantal van twee racerunners worden verdubbeld tot vier racerunners door de Dirk Kuijt Foundation en de Foppe de Haan stichting. Een bijzondere samenwerking! Irene schreef er een artikeltje over: zie ArtikelRaceRunnersDEF

Met hemelvaart 2019 deden vijf racerunners van AV’40 mee met de Golden Ten Loop. Een prachtige prestatie!

Diverse lokale initiatieven ondersteund

In het Rotaryjaar 2018-19 werd extra veel aandacht besteed aan lokale projecten waar we ons duurzaam aan verbinden. Met een bijdrage van elk 500 euro steunde RC Delft-Koningsveld in 2018-19 de cursus Delftologie, de tentoonstelling over Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof Delft (speciaal voor educatieve programma’s), en een vakantiefamiliehuis voor Stichting Jeugdformaat.

BIJDRAGE VOOR DVA EN DELFTSE KINDERCADEMIE 2018

De tweede Rotary Santa Run (2018) leverde 10.000 euro op. De helft daarvan ging naar de DVA, de Delftse Vakantie Activiteiten, die ervoor zorgen dat álle kinderen van Delft tijdens de zomervakantie een heerlijke tijd hebben. Meer weten? Ga naar http://dvadelft.nl/ De andere helft ging naar nog zo’n mooie Delftse instelling: de Kinderacademie. Ook wel bekend als de leukste weekendschool van Delft! Dit van oorsprong Rotary-initiatief bestaat sinds 2006. Inmiddels hebben meer dan 400 Delftse kinderen de lessen aan de Delftse Kinderacademie gevolgd en doken zij onder andere in de huid van een architect, een rechter, de rechercheur, een striptekenaar en een DNA-wetenschapper. De kinderen van de Kinderacademie deden zelf ook mee aan de Santa Run. Nieuwsgierig geworden wat er allemaal gebeurt bij de Kinderacademie? Zie https://kinderacademie-delft.nl/?page_id=25

 
BIJDRAGE VOOR ROLSTOELBUS VOOR DE MAURICE MAETERLINCKSCHOOL IN DELFT 2018

 

Met de opbrengst van Lichtjesavond 2018 hielpen we mee om een langgekoesterde wens van de Maurice Maeterlinckschool waar te maken: een rolstoelbus. “Het zal een belangrijke brug worden voor onze leerlingen tussen school en de maatschappij om hen heen, zodat ze deze, onder begeleiding van gedreven mensen, kunnen ontdekken en eigen maken.”, aldus de school. Op donderdag 11 april 2019 werd de bus met veel enthousiasme onthaald.

RACERUNNERS VOOR SOPHIA REVALIDATIE DELFT 2018

Dinsdag 26 juni 2018 reed een fraai vrachtwagentje uit de jaren ’50 het terrein van Sophia Revalidatie in Delft op. De kinderen stonden de auto met spanning op te wachten, want onze Rotaryclub Delft-Koningsveld kwam twee racerunners overhandigen. Met de opbrengst van Delfts Blauw rit van 2017 was genoeg geld ingezameld om deze aan Sophia Revalidatie te schenken. De racerunner is een soort driewieler zonder pedalen maar met een borststeun. Het is geschikt voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking die doorgaans gebruik maken van een rolstoel of rollator. Dankzij de racerunner kunnen zij weer zelfstandig rennen en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid!

SAMENLOOP VOOR HOOP 2018

Een team van 32 Rotarians van RC Delft-Koningsveld, RC Delft-Vemeer en RC Delft liepen op zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018 mee met de Samenloop voor Hoop, die dit jaar voor het eerst in Delft werd gehouden. Onze club heeft daarbij ook een financiële bijdrage gegeven. En terecht! De samenloop is een inclusieve bijeenkomst voor en door iedereen die getroffen wordt door kanker. Aan het bijzondere en indrukwekkende evenement deden 43 teams mee. In totaal was de opbrengst 96.213 euro.

AANDACHTSLAB EN CLOUDCUDDLE 2018

Rotaryclubs Delft-Vermeer en Delft-Koningsveld gaven een gezamenlijke cheque van 2.000 euro aan het Aandachtslab, voor de aanschaf van een Cloudcuddle. Deze Delftse vinding (op de foto achter de mensen te zien) maakt het mogelijk dat lichamelijk beperkte kinderen op een logeer- of vakantieadres kunnen slapen zonder het risico op vallen. De Cloudcuddle wordt wanneer nodig door verschillende kinderen gebruikt.

NEDERLANDSE NIERSTICHTING 2017

Het landelijke doel voor 2017 (van alle gezamenlijke Rotary Santa Runs) is het onderzoek van de Nierstichting. Dat betekent dat de helft van de opbrengst van de Delftse Santa Run ten goede komt aan deze stichting.

DELFTSE VAKANTIE ACTIVITEITEN 2017

De stichting die het al sinds 1948 mogelijk maakt dat kinderen uit Delft en omgeving tijdens hun vakantie volop kunnen genieten, wanneer hun gezinssituatie het niet toelaat zelf op vakantie te gaan: de Delftse Vakantie Activiteiten. Zo wordt er jaarlijks het grote KinderZomerFeest georganiseerd voor honderden kinderen, waar vele vrijwilligers keihard voor werken. De Rotaryclubs van Delft, dus ook Koningsveld, steunen DVA al jaren. De helft van de opbrengst van de Delftse Santa Run 2017 ging naar DVA.

SOPHIA REVALIDATIE FONDS DELFT 2017

Eén racerunner uitgereikt!Voor de Delftse vestiging van het Sophia Revalidatie Fonds verzorgden we de aanschaf van twee Racerunners. Ee Racerunner is een soort loopfiets waarmee kinderen, die zich normaal in een rolstoel verplaatsen of verminderde loopfunctie hebben, kunnen lopen c.q. rennen. Daarmee kan in hun eigen omgeving, het revalidatiecentrum of de (Mytyl)school worden getraind. Daardoor nemen steeds meer kinderen en jongeren deel aan sportevenementen, en sporten kinderen met een beperking samen met kinderen zonder beperking.

Wereldwijd

HULP VOOR TURKIJE EN SYRIË

Turkije en Syrië werden in februari 2023 getroffen door enkele zeer zware aardbevingen. Als gevolg daarvan zijn meer dan 40.000 mensen gedood en duizenden mensen gewond door het instorten van gebouwen. Woningen zijn vernietigd of kunnen niet meer worden bewoond, uit angst voor naschokken – wat betekent dat veel mensen in de sneeuw en zware regenbuien overnachten. Er is sprake van grote humanitaire nood in het getroffen gebied.

Rotary kwam meteen in actie, door de clubs te vragen geld over te maken teneinde zoveel mogelijk shelterboxen naar het rampgebied te kunnen brengen. Ook RCDK heeft daaraan bijgedragen: we gaven samen 3.000 euro, waarmee vier shelterboxen gefinancierd konden worden.

Voor meer info: https://www.rotary.nl/nieuws/nieuws/ShelterboxenTurkijeSyrie/

MICROKREDIETEN VIA KIVA

Sinds december 2006 investeert onze Rotaryclub via zogenoemde micro-kredieten in bedrijven of opleidingen van mensen, die anders niet hadden kunnen doen wat ze nu doen. Met kleine leningen worden wereldwijd heel veel mensen verder geholpen, met de opbouw of uitbreiding  van hun bedrijf, of de leningen geven de mogelijkheid om een studie te kunnen realiseren. In ieder geval kunnen al deze mensen met onze steun hun dromen waarmaken en hun leven, of dat van anderen, verbeteren.

Dat doen we via een account bij KIVA, een organisatie die microkredieten verstrekt aan personen of groepen over de hele wereld. De afgelopen decennia hebben we hier als club een bedrag van USD 3300 in gestopt, waarmee ruim 750 mensen of groepen aan een lening geholpen werden. In 2019 is de inleg voor KIVA uitgebreid met de steun van onze zusterclub van Weston-super-Mare. Zo kunnen er nóg meer mensen op weg worden geholpen een succes te maken van hun bedrijf of studie. In januari 2020 kregen we 131 terugbetalingen, voor een bedrag van ruim 500 dollar wat uiteraard meteen weer is toegekend aan nieuwe mensen die het krediet hard kunnen gebruiken. Op dit moment (2023) hebben we in totaal 1920 mensen een mikrokrediet geleend, en staat er 6960 USD uit om goed werk te verrichten.

De duur van de leningen varieert van één tot drie jaar. Met deze USD 3300 hebben wij in 2019 bijvoorbeeld ruim USD 35.000 kunnen lenen.

Wie hebben we bijvoorbeeld geholpen?

  • Tessie in de Filipijnen had USD 800 nodig om meer visnetten te kunnen kopen, zodat zij haar visvangst en dus haar inkomsten kon verdubbelen. Wij leenden haar USD 50, die zij inmiddels heeft terugbetaald.
  • Diego is een jonge veearts in opleiding in Paraguay die hard moet werken om, naast zijn studie, in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Voor het laatste stukje van zijn studie had hij USD 525 nodig, die over een periode van zes maanden terugbetaald zou worden. Mede door onze bijdrage kon Diego afstuderen.
  • Mutabar in Tajikistan is een gescheiden vrouw van 41 jaar oud. Om in haar onderhoud te kunnen voorzien is zij een kruidenierswinkel gestart. Door een lening kon zij haar assortiment uitbreiden en beter in haar inkomen voorzien en haar kinderen een betere toekomst geven.
  • Radha is een weduwe van 38 jaar in Jaiput, India, die vijf monden moet voeden. Dankzij een lening van USD 175, waarvoor wij de laatste USD 25 ingelegd hebben, kon zij haar veestapel uitbreiden en meer inkomsten genereren met de verkoop van melk en boter
  • Altaf in Pakistan runt een school om arme kinderen de kans te geven op onderwijs. Met een lening van USD 1375 kon hij stoelen en tafels kopen, zodat de leerlingen kunnen zitten. Wereldwijd hebben ongeveer 50 mensen of groepen een deel van deze lening verstrekt, die een looptijd van 20 maanden had.
DAK VOOR SCHOOL NOR KHARBERD IN ARMENIË

Rotaryclub Delft Koningsveld haakte aan bij een prachtig initiatief van de Stichting Pijnackenaren Helpen Armenië, om een school in het dorp Nor Kharberd in Armenië te helpen aan een nieuw dak. Zo maken we het samen mogelijk om de 130 kinderen en de medewerkers van de school daar letterlijk en figuurlijk een dak boven hun hoofd te geven, zodat ze weer goed onderwijs kunnen krijgen. Onze club droeg 3.000 euro bij.

BASISSCHOOL VOOR DANDAKATERI IN NEPAL

fundering ligt!

Al jaren werken het Grotius College Delft en een Duitse partnerschool uit Freiberg in Duitsland samen om een basisschool te realiseren voor Dandakateri in Nepal. Een prachtig project, waar onze Rotaryclub graag aan bijdraagt. Zeker, toen de aardbeving in 2016 alle voortgang tot dan toe vrijwel geheel teniet deed. Mede met onze bijdrage van 8.000 euro is de fundering voor een nieuw gebouw inmiddels gereed en is de bouw volop aan de gang.

hoe doen we dat allemaal?

Speciaal om de goede doelen mogelijk te maken, is er door de club een ANBI-stichting in het leven geroepen: de stichting Campagne Rotary Delft-Koningsveld. Resultaten van ANBI-stichtingen zijn publiek toegankelijk. In het geval van stichting Campagne zijn deze te vinden op https://www.rotary.nl/delftkoningsveld/Campagne/