Leden

Rotaryclub Delft Koningsveld heeft ruim dertig enthousiaste leden, vrouw en man, jong en oud. Zoals het bij een Rotaryclub hoort, hebben de leden hele diverse achtergronden: onder ons zijn een notaris, human resource consultant, jurist, advocaat, verzekeraar, wetenschappelijk onderzoeker, communicatieadviseur en nog vele anderen. We streven diversiteit na op alle gebieden, en we staan open voor nieuwe leden!

Bestuur en commissies

Het bestuur kent een voorzitter, een inkomend voorzitter, een uitgaande voorzitter en natuurlijk een secretaris en penningmeester. De voorzittersfunctie rouleert elk jaar. In het Rotaryjaar 2023-2024 is Han voorzitter, Frank uitgaand voorzitter, Paul inkomend voorzitter, Mieke secretaris en Evert penningmeester.

De club kent daarnaast verschillende commissies, die zorg dragen voor: het wekelijkse programma inclusief levensberichten en thema-avonden (de commissie clubzaken en vocational); de projecten en fondsenwerving zowel lokaal, nationaal als internationaal (de commissie community & funding); de onderlinge bijeenkomsten met partners, waaronder bedrijfsbezoeken, zorg voor nieuwe leden (de commissie fellowship & ledenbestand); communicatie en PR over de club zowel intern als extern (de commissie communicatie & zichtbaarheid); en voor de externe relaties, waaronder die met Rotary International en onze zusterclub in het Engelse Weston-super-Mare (de commissie externe relaties). Elke commissie heeft een eigen voorzitter en meerdere leden. Elk clublid zit in een commissie, zodat iedereen haar/zijn steentje bijdraagt.

Maandagavond clubavond

Iedere maandag komen we bij elkaar, in een eigen zaal in het Vakwerkhuis in Delft. Meestal zijn er op zo’n avond ongeveer 20 leden aanwezig. Niet iedereen is er altijd, want we hebben allemaal drukke agenda’s. Maar het is voor veel van ons ook juist een ankerpunt in de week, en als het even kan komt iedereen.

Clubavonden in het Vakwerkhuis: altijd een ontspannen sfeer

rc koningsveld op linkedin

RC Delft Koningsveld heeft een eigen Linkedin pagina. Volg deze om met name van de openbare avonden van onze club op de hoogte zijn. Zie: https://www.linkedin.com/company/rcdk/

lustrum 2020-2021

Op 6 december 1985 werd RCDK opgericht, dus op 6 december 2020 bestond de club 35 jaar. Ondanks de crisis geen reden om hier stilletjes aan voorbij te gaan. In tegendeel: de rest van het Rotaryjaar werd een lustrumjaar , met verschillende activiteiten en sprekers rondom het lustrumthema: water. We houden het thema aan tot december 2021, als we ons lustrum kunnen gaan vieren. Een van de activiteiten is het maken en delen van ‘waterfoto’s’: opnames waarop water centraal staat. Water staat voor kracht, voor verbondenheid, voor aanpassingsvermogen. En ook voor schoonheid, plezier en recreatie. Hierbij de mooiste inzendingen van onze eigen leden:

Prachtige zeegezichten in Griekenland (links Thessaloniki, rechts een spiegeleikwal), september 2021 (foto’s Edith)

Volop water op Terschelling, september 2021 (foto’s Mieke)

De Maas en de Erasmusbrug inspireren zowel Tanny (links) als Maarten (rechts), juli 2021

Goirle, Noord-Brabant (links) en het Bieslandse Bos (rechts), juni en september 2021 (foto’s Ben)

Westpunt bij Rotterdam (foto Edith) en de Dobbeplas bij Nootdorp (foto Rob), mei 2021

Behoefte aan water bij kat (foto Corrie) en natuur! Rechts droogte op het kabouterpad (foto Irene), april 2021

Ommen (foto Rob) en roeiers op de Vliet, net voorbij de Gist (foto Corrie), april 2021

 

Strek water in Brielle (links) en waterrijke polder (rechts), maart 2021 (foto’s ErikM)

 

De winter was serieus streng dit jaar! 12 februari 2021 (foto’s Mieke)

Maas is de levensader van Rotterdam, januari 2021 (foto’s Edith)

 

De Reeuwijkse Plassen (links) (foto Ben) en de IJsbaan in Schipluiden als symbool voor de opwarming van de aarde (rechts) (foto Rob), januari 2021

‘Binnenmeertje’ aan de Meent in Rotterdam, december 2020 (foto Erik H)

 

Oostpoort weerspiegelt in het water (links foto ErikM, rechts foto Corrie), december 2020

 

Wallertuin, dec 2020 (foto Ben)                   Ook in de meest grijze winter is kleur te vinden… (foto Erik H)

 

Waterrijke omgeving Delft, dec 2020 (foto Corrie) Monet aan huis, dec 2020 (foto Rob)

 

Ameland, sept 2020 (foto Mieke)                           Kolk in Delft, sept 2020 (foto ErikM)

 

Zee en zon, zomer 2021 (foto ErikM)                 Regen bij DBR light, aug 2020 (foto Irene)

Als tweede zullen veel van de lezingen dit jaar in het teken staan van water. Hou de agenda in de gaten voor komende lezingen. Heb je een goede spreker? Laat het weten.

Water is naast inspiratiebron ook een levensader, onmisbaar voor alles wat leeft op aarde. We moeten er daarom zorgvuldig mee omgaan en er zuinig op zijn. Heb jij een tip hoe jij zuinig met water om gaat? Laat het Irene weten.

Tip van Bram: plaats een waterton in je tuin. Zo kan je gratis regenwater gebruiken om de tuin te sproeien. Een supergoed idee, want wist je dat het waterverbruik in Nederland de afgelopen jaren ongemerkt is gestegen? Dat komt omdat het vaker droger is, waardoor we meer gaan sproeien. In 2020 stond dit plan op de to-do-list van Bram, in juli 2021 is de ton werkelijkheid:

Tip van Irene: vang het water uit de douche in een emmertje op, dat nutteloos wegstroomt  zolang het nog niet warm genoeg is. Dat duurt toch al snel een halve minuut – wat niet lang mag lijken, maar toch echt zo’n 1250 liter water per jaar kost. Dit water kan je uitstekend gebruiken om bijvoorbeeld de toilet door te spoelen of planten water te geven. Hoef je dat niet meer uit de kraan te halen!

Tip van Erik vH: bewaar je foto’s niet in de Cloud. Er dreigt een (drink)watertekort door datacenters, die water moeten gebruiken om de apparatuur af te koelen. Zie https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/19/kans-op-drinkwatertekorten-in-noord-holland-door-koelen-datacenters-a4036463