Uitvinder Rik Breurs

Posted By Irene Jacobs


Het Europees Octrooibureau riep op 20 juni 2019 de Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur uit tot winnaar van de European Inventor Award 2019 in de categorie midden- en kleinbedrijf (mkb). Het is een hele eer, dat Rik Breur ons vanavond alles over zijn uitvinding komt vertellen!

Breur ontwikkelde een niet-toxische folie als afweer tegen biofouling op scheepsrompen en vaste bouwwerken in zee. Zijn technologie voorkomt de aangroei van zeeorganismen zoals algen, zeepokken en mosselschelpen. Deze zeeorganismen kunnen schade opleveren aan platforms en geven weerstand, wat tot hoger brandstofverbruik van schepen leidt. Zijn milieuvriendelijke uitvinding voorkomt biofouling zonder het gebruik van schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën.

“Geïnspireerd door de natuur en door toepassing van zijn wetenschappelijk expertise, ontwikkelde Breur een oplossing die zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos tijdens de uitreikingsceremonie in Wenen. “Breur’s verhaal laat ook zien hoe het mkb zijn voordeel kan doen met het beschermen van intellectuele eigendomsrechten. Hij patenteerde zijn uitvinding al in een vroeg stadium en dat verleende hem en zijn eenmansbedrijf de noodzakelijke geloofwaardigheid bij investeerders om van zijn innovatie een bedrijf te maken”. {met dank aan de Scheepvaartkrant]

Bookmark the permalink.