29 januari: gouverneur Harriette Verwey

Posted By Irene Jacobs


Aanstaande maandag 29-01-2018 komt de gouverneur Harriette Verwey langs.

Harriette is een bijzonder mens. Zij was tot voor kort cardioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), inmiddels met pensioen. Een collega dus van mij.

Zij was jarenlang hoofd van de hartbewaking. Ruim 30 jaar besliste zij met andere cardiologen welke patiënten in aanmerking kwamen voor een harttransplantatie. Haar specialiteit was hartfalen en zij introduceerde het permanente steunhart: een computergestuurde pomp die in de hartkamer wordt geplaatst van mensen die niet (meer) in aanmerking kwamen voor een harttransplantatie. Zij heeft daaraan veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Dankzij deze pomp konden veel patiënten in leven blijven die anders ten dode waren opgeschreven. Ook heeft zij veel onderzoek verricht naar het “vrouwenhart”. Hart- en vaatziekten bij vrouwen gaan met heel andere klachten gepaard dan bij mannen; dat is nog maar kort bekend. Zij trad met haar werk regelmatig in de media op.

In 2015 kreeg ze de Dr Sophie Redmond-onderscheiding van de Surinaamse gemeenschap.

Dr Sophie Redmond was destijds een Surinaamse vrouwelijke arts, een idealist en politiek activiste die als rolmodel wordt gezien door buitengewone prestaties op maatschappelijk en cultureel gebied. Harriette is sterk maatschappelijk betrokken als lid van de Stichting Etnische Zakenvrouwen

(vrij naar “Trouw”, 18 november 2017)

Kortom, sterk de moeite waard om aanstaande maandag op de club te komen!

Ben

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.